Muze van de Gouverneur

culturele activiteiten in Heusden Vesting


ERNST ZONG EN JULES WAS ERBIJ              gezien en gehoord in het Gouverneurstheater 

Afgelopen zaterdagavond zong Ernst de Corte “Lied van mijn Vader”, liedjes uit het rijke erfgoed van zijn vader. En het was alsof Jules erbij was. In de eerste plaats lijkt de stem van Ernst op die van Jules en in tweede plaats moet je de teksten van Jules wel zingen als Jules, afstandelijk en met niet al te veel emoties. De volle zaal werd door Ernst gezogen in de wereld van zijn vader, een wereld van briljante teksten en wonderschone melodietjes. Bovendien zijn zijn luisterliedjes ook vandaag nog actueel, alsof er niets is veranderd. Dat doet een heel klein beetje zeer.

 Aan de piano zat Guus Westdorp die zijn liefde voor de melodieënpracht van Jules toonde, door enerzijds dichtbij de composities te blijven en anderzijds met subtiele fraseringen er een extra dimensie aan te geven. Hulde voor de pianist. Ernst is net zo muzikaal als zijn vader en dat is mooi meegenomen want de composities zijn vaak niet heel makkelijk. Ook voor Ernst geldt dat hij heel dicht bij de manier bleef die Jules een performer voorschrijft: zingen als een metronoom, want de tekst moet volledig tot zijn recht komen. Ernst is zijn vader niet en gaf (gelukkig) zijn eigen interpretatie aan de liedjes. Alles bij elkaar genomen was het een intiem optreden van zeer hoge kwaliteit. Het was alsof Jules erbij was. Het publiek gaf Ernst en Guus een staande ovatie en heeft Jules mee naar huis genomen 

Claudio Monteverdi & Mariavespers

Heusden Klassiek brengt op zaterdag 9 december in de Grote of Catharijnekerk de Mariavesper van Claudio Monteverdi.. Heusden Klassiek heeft de moed gehad om van gebaande paden af te wijken en dat siert deze stichting. Niet iedereen is bekend met het werk van Monteverdi, laat staan met zijn Mariavespers. En toch was Monteverdi op de grens van de Renaissance naar de Barok een vernieuwende componist. Het bijzondere van deze componist is dat hij thuis was in beide genres. Zijn kerkmuziek leunt nog zwaar op de traditionele Renaissance-vormen, terwijl zijn opera’s vol zitten met lyrische en dramatische innovaties uit de Barok.De door Monteverdi geschreven opera’s worden algemeen erkend als de onmiskenbare hoogtepunten, waarmee de canon van de Westerse opera begint.

De Mariavespers (Il Vespro della Beata Virgine) is een verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten. De meeste stukken zijn geschreven met het oog op het avondgebed (vesper is Latijn voor avond). De Mariavespers zijn opgedragen aan paus Paulus V. Monteverdi reisde persoonlijk naar Rome om de liederen aan de paus te overhandigen.
De vespers kunnen als sollicitatie beschouwd worden naar een aanstelling aan de pauselijke kapel te Rome.
Hij verwierf de functie niet, maar werd aangesteld als cantor aan de San Marco te Venetië.

Toegangsprijs € 35,50 (dit is inclusief € 1,= reserveringskosten) per toegangsbewijs. Reserveren via www.heusdenvestingklassiek.nl